Shiatsu


 

Shiatsu

Shiatsu betyder fingeravtryck på japanska. Den kommer ursprungligen från den japanska massagen Anma, som har djupa rötter i det österländska tänkandet. Under några tusen år har man kompletterat Anma med kinesisk medicin och även västerländsk medicin och så småningom utvecklades denna behandlingsmetod, som i början av 1900-talet fick namnet Shiatsu.

Det österländska tankesättet skiljer sig på många områden från det västerländska. Till exempel då det gäller hälsa, anser österlandet att
vi mår bra då kroppens energier rör sig fritt i sin egen rytm.
Dessa energier flyter i energikanaler, s.k meridianer.
Under en shiatsu behandling stimuleras dessa meridianer på olika sätt, via terapeuten som arbetar med tryck, sträckningar och mjuka justeringar i ett dynamiskt flöde. Kroppen finner sig tillrätta och slappnar av. Detta tillstånd ger oss möjlighetet att finna vår egen balans.

Behandlingen

Själva behandlingen utförs traditionellt på en mjuk madrass på golvet. Patienten kan ligga på mage, rygg eller på sidan. Denna mjuka men ändå kraftfulla beröring tillsammans med värme, omsorg och trygghetskänsla, ger patienten en påminnelse om hur det känns att "bara vara". Effekten blir gradvis djupare vid regelbundna behandlingar.


Shiatsu - för vem?

Shiatsu ökar kroppens självläkande förmåga och förebygger även sjukdomar. Detta betyder att man inte bör vänta tills man mår dåligt, utan att man även kan gå i förebyggande syfte.
Ökad kroppsmedvetenhet och större välbefinnande är också vanliga effekter. Shiatsu har ingen ålder. Därmed kan barn, vuxna och även äldre gå på behandling. Shiatsu öppnar en väg till ökat välbefinnande. Behandlingen är effektiv mot t.ex. migrän eller annan huvudvärk, nackbesvär, leder, skuldror och ryggbesvär. Shiatsun är även bra för dem med orolig mage, tarmbesvär, knäskador, sömnsvårigheter samt stressymtom och utbrändhet.